Is een rTMS behandeling geschikt voor u?

Heeft u last van een depressie? Zoekt u een alternatief voor antidepressiva? Of beheersen angstgedachten uw leven en heeft u last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen? rTMS (magnetische hersenstimulatie) kan u daar vanaf helpen zonder dat u medicijnen hoeft te gebruiken. Op deze pagina vindt u meer informatie over de vraag of magnetische hersenstimulatie geschikt is voor u.

 

Behandeling zonder medicatie

Magnetische hersenstimulatie is geschikt voor mensen die een alternatief voor antidepressiva zoeken omdat ze geen medicatie willen of kunnen gebruiken, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen, of waarbij medicatie niet heeft geholpen. Magnetische hersenstimulatietherapie kan ook een aanvulling zijn voor mensen die hun medicatie willen afbouwen om zo een terugval te voorkomen. Afbouwbehandelingen doet Psychologenpraktijk Wernsen altijd in overleg met de behandelend arts en pas na tien reguliere rTMS-behandelingen.

 

Behandeling als alternatief voor antidepressiva

De meeste artsen raden magnetische hersenstimulatie pas aan wanneer u minimaal een antidepressivum in combinatie met psychotherapie heeft geprobeerd. U kunt nu zelf beslissen of u eerst medicatie wilt uitproberen of kiest voor magnetische hersenstimulatie, een effectieve behandeling met weinig bijwerkingen. Ruim driekwart van de mensen die we behandelen, geeft aan dat hun klachten voor meer dan de helft zijn afgenomen. Hersenstimulatie is ook geschikt voor mensen die geen Elektroshocktherapie (Elektroconvulsietherapie ECT) kunnen of willen ondergaan. Voor meer informatie daarover kunt u terecht op de website van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

 

Voor wie is magnetische hersenstimulatie niet geschikt?

Zo’n 5% van de bevolking vertoont hersenactiviteit die gevaarlijk zou kunnen zijn om te stimuleren met magnetische hersenstimulatie. Mensen met deze hersenactiviteit hebben namelijk een grotere kans op een epileptische aanval.  Om elk risico op een epileptische aanval uit te sluiten, maken we altijd een EEG voordat we een behandeling starten. Wanneer het EEG aantoont dat er sprake is van deze activiteit, dan moet een neuroloog eerst goedkeuring geven voordat de behandeling eventueel kan starten.

 

Hersenstimulatie is ook niet geschikt voor mensen:
  • die een herseninfarct hebben gehad
  • die zwanger zijn (nog onvoldoende onderzoek naar de gevolgen voor het kind)
  • die neurochirurgie hebben ondergaan
  • met metalen implantaten in het hoofd (niet in de mond), die magnetiseerbaar zijn

De kans van slagen is minder groot wanneer er bij u sprake is van:

  • psychotische en/of schizofrene problematiek
  • een manische of psychotische depressie
  • ernstige persoonlijkheidsproblematiek
  • wanneer u onsuccesvol bent behandeld met Elektroconvulsietherapie (Elektroshocktherapie)
  • ernstig middelenmisbruik 

Voor de behandeling van middelenmisbruik kunt u onder andere terecht bij Bouman GGZ.

 

Wilt u meer weten over of een behandeling met magnetische hersenstimulatie geschikt voor u is?

Als u wilt weten of een behandeling met magnetische hersenstimulatie (rTMS) bij depressie of dwang geschikt voor u is. Of wilt u weten of het in uw geval ook een goed alternatief voor antidepressiva is, bel dan voor een afspraak naar 06-28853668 of mail naar Psychologenpraktijk Wernsen.

————Bel 010-2067500
————————–of
mail naar info@rtms-nederland.nl