Ervaringen met rTMS

18-04-2017: Mijn naam is Sem, ben 23 jaar en heb rTMS gevolgd bij Bram Wernsen.
Voordat ik aan deze therapie begon was ik al ongeveer een half jaar gestopt met paroxetine/seroxat (dat mij erg vooruit heeft geholpen, trouwens). Deze heb ik 6 jaar geslikt omdat ik last had van aanwezige angsten, waar ik niet gemakkelijk doorheen kon breken. Hierdoor voelde ik mij lusteloos en bleef mijn wereld erg klein.
Ik had het idee toen ik besloot te stoppen met de medicijnen dat het kwam door heftige gebeurtenissen in mijn leven en wou het zeker een kans geven om weer zonder te proberen. Ook wou ik voor mezelf weten wat er nou precies aan de hand was met me. Dit leek in eerste instantie goed te gaan de eerste paar maanden, maar merkte langzaam aan dat ik me steeds meer begon terug te trekken. Sociale situaties ging ik vermijden en ik ging uiteindelijk het huis niet meer uit. Er was iets in mij aanwezig waar ik voor mijn gevoel niks aan kon doen. Er moest dus wat gebeuren. Medicijnen wou ik niet opnieuw gebruiken, omdat ik er eerst achter wou komen of er therapieën waren die het probleem ‘bij de bron’ konden aanpakken, in plaats van de oneindige symptoom bestrijding.
Door internet kwam ik achter rTMS en kwam snel in contact met Bram. Bij hem kon ik terecht nadat ik een EEG heb laten maken bij Peter de Groot. Een hele sympathieke man en luistert goed naar je verhaal. De resultaten van het EEG had ik samen met hem besproken en het probleem bleek best wel eenduidig en niet zo groot te zijn (terwijl je dat jezelf soms wel wijs maakt). Dit gaf mij al erg veel hoop om aan de therapie te beginnen.
De volgende dag was mijn eerste sessie. Na de kennismaking kon de behandeling starten. Voelt best eigenaardig in het begin, dat tikken, maar went heel snel. Toen de eerste sessie klaar was liep ik naar buiten en het leven leek anders aan te voelen dan voor de behandeling. Dat voelde erg goed, de kleuren leken een stuk scherper te zijn geworden.
Na tien behandelingen heb ik nog een EEG laten maken en daaruit bleek dat de gebieden waarin afwijkingen zichtbaar waren in de eerste EEG te zijn verdwenen. Er kwam een soort opluchting over mij heen die ik nooit meer zal vergeten. Het voelde als een overwinning. De overige tien sessies (van de 20) heb ik netjes afgemaakt.
Bram heeft me bijgestaan in het proces en was naar mijn mening erg nuchter. Hij probeert zo realistisch mogelijk te blijven. Ook als je aangeeft dat je je een stuk beter voelt dan kan hij alsnog sceptisch zijn; hij houdt je niet voor de gek en maakt dingen niet mooier dan ze zijn. Wat ik een gepaste eigenschap vindt voor iemand die dit werk doet.
Ik raad dit de mensen die voor hun gevoel weinig kunnen doen aan hun gemoed, ook al hebben ze van alles geprobeerd. Veel sterkte en succes!
Dankjewel Bram en Peter, ik wens jullie veel geluk toe in de toekomst,
Sem
____________________________________________________________________________


27-12-2016: (Man 30 jaar uit R.) Na bijna 3 jaar depressief te zijn geweest en therapieën gevolgd te hebben binnen de reguliere GGZ zonder gewenst resultaat had ik daar geen vertrouwen meer in. Ik ben op zoek gegaan naar alternatieve geneeswijzen en kwam in aanraking met rTMS. De rTMS behandeling klonk voor mij erg logisch en hoopvol. Ik kwam in contact met Bram Wernsen en kon al snel op intake komen. We hebben toen een fijn gesprek gehad en ik had er alle vertrouwen in. Binnen een week kon ik terecht voor een EEG en de week erna konden de behandelingen beginnen. We zijn begonnen met het invullen van een vragenlijst waar ik 43 (van de 63) op scoorde. Ik kwam 3 keer per week bij Bram en ik heb Bram zijn werkwijze als prettig ervaren. De behandeling zelf viel me ook mee, de schokjes zijn in het begin even irritant maar daar wen je al vrij snel aan. Qua bijwerkingen heb ik 3 x wat lichte hoofdpijn gehad, meer niet. Bram is een begripvol en fijn persoon om mee te praten. Na 10 behandelingen was mijn score ´gezakt´ (wat goed nieuws is) naar 25. Na weer 10 behandelingen stond ik op 20. Deze week heb ik mijn laatste behandeling gehad en scoorde ik slechts 14 op de score lijst! RTMS heeft er bij mij voor gezorgd dat ik minder pieker, meer rust heb, meer zin in het leven heb en bijna geen depressieve klachten meer heb. Dit had ik 2 maanden geleden alleen maar kunnen we(r)nsen ��! Tijdens de behandeling heb ik ook mijn medicatie afgebouwd naar 0 en is rTMS daar zeker een goed vangnet bij geweest.

____________________________________________________________________________

08-09-2016: Ik (man 24 jaar uit R.) wil graag mijn ervaringen met rTMS delen. Ik werd vrij vroeg in mijn leven gediagnosticeerd met een depressie, toen ik ongeveer twaalf jaar oud was. Tijdens mijn jeugd en vroege tienerjaren was het moeilijk om hetzelfde pad dat veel mensen van mijn leeftijd volgden, te volgen. School was altijd heel veeleisend, het leren was niet makkelijk en het maken van vrienden en sociale contacten kwam niet van nature. Dit was te wijten aan mijn sociale angst. Ik werd veel gepest en dit droeg verder bij aan mijn lage gevoel van eigenwaarde. Vanaf mijn dertiende heb ik ongeveer acht jaar lang veel verschillende behandelingen gevolgd. Ik ben al naar verschillende instellingen geweest voor het volgen van Cognitieve Gedragstherapie (CGT), ik ben twee keer opgenomen geweest en kreeg daar medicatie en groepstherapie. Ook heb ik EMDR-therapie gekregen.
Mijn moeder vond uiteindelijk de rTMS therapie online, en hoewel ik zeer sceptisch was na de laatste acht jaar van zeer weinig tot geen resultaat, was ik was bereid om het eens te proberen. De eerste sessie zorgde voor een beetje duizeligheid en wat hoofdpijn, maar na het aanpassen van de intensiteit tijdens de volgende sessie heb ik dit niet meer gehad. De volgende vier of vijf sessies was ik nog steeds vrij sceptisch over de vraag of rTMS echt iets aan het doen was. Na de tiende sessie echter, begon ik verschillen op te merken; Ik viel sneller in slaap sneller, het opstaan
was een stuk eenvoudiger geworden en de gebruikelijke mist- en sufheid was langzaam aan het verdwijnen. Ik kon me concentreren op de dingen die ik graag zou willen doen in de loop van de dag. Ik herwon mijn interesse in zaken en hobby’s waaraan ik lang geen tijd aan had besteed. Ik ging sinds lange tijd weer uit en voelde mijzelf wat opklaren. Ik herinner me rond sessie elf of twaalf dat ik op een moment in een overvolle metro stond en waar ik mijzelf letterlijk afvroeg waar de altijd aanwezige angst gebleven was en wanneer het opnieuw zou toeslaan. Dit gebeurde echter niet meer. Op dit punt besefte ik dat ik de juiste beslissing had genomen. TMS gaf me mijn leven terug. Na de twintig sessies die ik heb gehad, voel ik me beter dan ooit. Natuurlijk zijn er nog steeds dagen dat ik zo nu en dan mezelf een beetje down voel, maar deze dagen toestaan en accepteren dat ze normaal zijn helpt mij om uit die sleur van een of twee dagen te komen. Bram heeft me hierbij geholpen om dit te beseffen. Hoewel hij me ook wel eens vertelde dat hij ‘gewoon’ de man de bediening van de machine was, verdient Bram hiervoor krediet. Ik denk dat door met hem te praten, naast de behandeling met de machine, hij me keer op keer een duwtje in de rug heeft gegeven. Hij is een zeer down to earth en betrouwbare man, je voelt je altijd serieus genomen, tenminste dat gevoel had ik. Zo sceptisch als ik was in het begin, zou ik TMS aanraden aan iedereen met een depressie. Het hielp me dingen weer op de rails te zetten, iets waar ik Bram niet genoeg voor kan bedanken.

____________________________________________________________________________

24-11-2015: Na 10 behandelingen merkte ik (vrouw 33 jaar uit D.) dat de drang om alles te moeten langzaam wat afzwakte. Nu in totaal 20 behandelingen verder voel ik mij, wat dwangmatig handelen en dwangmatig gedachten betreft, een stuk rustiger. Het lukt mij beter te relativeren. De behandeling zelf was voor mij een rustpuntje op de dag en ik werd er zelf ook rustig van. Bram is en fijne gesprekspartner.

____________________________________________________________________________

7-6-2015: Mijn hele leven al heb ik (vrouw, 58) last van sombere periodes. Vaak voel ik me mat. Geregeld schiet ik in een soort vrije val naar beneden en raast het door mijn hoofd: ‘ik wil dood, ik wil dit rotleven niet.’ Er is meestal wel een (kleine) aanleiding, die zie ik ook, maar tegenhouden kan ik het niet. Sinds mijn 25e heb ik al van alles geprobeerd: rogeriaanse, psychoanalytische, contextuele en cognitieve therapie, mindfulness en allerhande pillen. Zeker de laatste jaren helpt een en ander wel wat, maar het is niet genoeg. De psychotherapeut bij wie ik in behandeling ben, had een lezing gehoord van Bram Wernsen over rTMS. Hij opperde dat ik dit misschien eens kon proberen, iets anders dan (weer) praten. Na een intake en een EEG begon de behandeling. Bram had gezegd dat je na zo’n tien keer kon zeggen of het aansloeg. Na de vijfde keer merkte ik nog niets en raakte ik in paniek: ‘ook dit weer niet’. Toch doorgegaan. Rond de achtste sessie merkte ik verandering, ik viel niet meer naar beneden. Ik was eerst heel voorzichtig, durfde het niet echt te vertrouwen. Maar het bleef zo. Ik ben nu bijna 2 maanden verder, de rTMS is inmiddels gestopt, maar ik voel me nog steeds goed. Het matte is er geregeld ook, maar daar kan ik wel mee omgaan, mede door wat ik eerder geleerd heb. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo’n lange periode niet naar beneden ben geklapt. Het vreemde is dat dit niet zo is omdat ik zo ontzettend mijn best doe, maar het gebeurt gewoon niet!
Ik slaap slecht, ook mijn hele leven al. Bram had van tevoren gezegd dat rTMS daar niet op werkt, wel eventueel als bijeffect. Ik hoopte dat ik, als bijeffect van het me beter voelen, toch ook wat beter zou gaan slapen. Dat is niet zo. Ik ga nu proberen dat aan te pakken met behulp van Neurofeedback. Maar ondanks het slechte slapen, wat altijd een heel belangrijke trigger was, stort ik niet naar beneden. Ik ben heel blij met die rTMS.

____________________________________________________________________________


01-04-2015: Sanne (vrouw, 22 uit L). Ik ben begonnen met rTMS omdat ik al sinds mijn achtste depressieve periodes heb gehad. Vanaf die leeftijd heb ik ook altijd psychische hulp gehad en verschillende therapieën gevolgd. Ik ben zelfs drie keer opgenomen geweest en heb jaren verschillende medicatie geslikt. Niets hielp en tot een half jaar geleden ben ik altijd depressief geweest. Ik en mijn ouders waren erg wanhopig en vroegen ons af of het ooit beter zou gaan met mij. De eerste behandeling vond ik heel spannend. Ik was bang dat de magnetische stootjes pijn zouden doen, maar dat was niet zo. Ik moest twintig minuten stilliggen terwijl ik elke seconde een stootje toegediend kreeg. Tijdens deze twintig minuten kon ik gewoon een gesprek voeren met de psycholoog.
Na de eerste behandeling merkte ik nog niet veel. Ik merkte alleen dat alle kleuren feller waren, want tijdens mijn depressies was alles altijd heel grauw van kleur. Na de tweede behandeling voelde ik me lichter in mijn hoofd en na de derde voelde ik mij een stuk vrolijker. In het weekend na de eerste behandelweek stond ik fluitend op en had ik veel meer energie. Ook mijn omgeving zag al verbetering.
De weken erna merkte ik ook een stijgende lijn. Ik had minder slaap nodig, kreeg meer werk gedaan, alles om mij heen zag er mooier uit en ik voelde meer, voelde me minder afgestompt. In de tweede week heb ik besloten te stoppen met medicatie. In mijn achterhoofd wist ik dat ik het eigenlijk moest afbouwen, maar mijn gevoel zei dat ik het prima aankon. De hele week ging goed en de mensen om me heen vonden me er ook beter uitzien.
Na de vijfde behandeling vulde ik weer de BDI-vragenlijst in. Eerst scoorde ik erg hoog, 48, maar na de vijfde behandeling was mijn score al afgenomen naar 22. Het ging daarna steeds beter. Ik had in de derde week het gevoel dat ik een normaal persoon was en een normaal leven kon leiden. Ik voelde me stabieler en vrolijker. Ik kon mijn geluk niet op, want dit had ik nog nooit ervaren.
Inmiddels heb ik een score onder de 10 op de BDI-vragenlijst en gaat het nog steeds heel goed. Ik heb wel twee keer last gehad van een dipje, maar dat was wel snel over. Volgens mijn behandelaar was het goed dat ik ook een dipje heb ervaren, zodat ik weet dat het niet lang duurt en er niet bang voor hoef te zijn.

____________________________________________________________________________

14-04-2015: Man (1961), woonachtig omgeving Rotterdam, is zeker al zo’n 30 jaar behept met OCS, voluit obsessief compulsieve stoornis. Al 5 keer een poging gedaan om m.b.v. psychotherapie de klachten tot een aanvaardbaar niveau terug te dringen, wat helaas op de langere termijn niet afdoende gelukt is. Het heeft uiteindelijk mij zelfs mijn baan gekost. Ook het zoeken naar een andere betrekking werd o.a. bemoeilijkt door deze aandoening, huishoudelijke taken kostten teveel tijd door mijn overdreven nauwkeurigheid. Ten einde raad een andere therapie op de klachten los gelaten. Na een 20-tal behandelingen met rTMS bij Bram Wernsen ben ik na 1,5 week nog steeds hoopvol gestemd dat deze therapie daadwerkelijk het nodige teweeg heeft gebracht m.b.t. OCS. Gezien de tijdspanne van mijn klachten zal ik er nooit voor 100% van afkomen, maar over de resultaten tot nu toe mag ik helemaal niet klagen.
___________________________________________________________________________

16-02-2015: Bijna 5 jaar geleden werd ik (man 45 jaar uit R) depressief door een vitamine b12 tekort. Zowel het tekort als de depressie reageerde niet op behandeling. Ik werd 3 keer langdurig opgenomen maar gesprekstherapie en medicijnen hielpen niks. Ik voelde niks meer, ook niet voor mijn familie. Ik had nergens geen zin meer in en niks interesseerde me nog. Voor mij hoefde het leven niet meer en vroeg euthanasie aan. Dit werd geweigerd. Mijn familie deed mijn huishouden en boodschappen en ik zat of lag de hele dag op bed. Ik werd lichamelijk ziek, ik kon niet meer naar het toilet en gaf over. De huisarts kon niks vinden. Enkele dagen later trof mijn zus me bewusteloos aan en ik belandde in kritieke toestand op de IC. Ik kwam bij en revalideerde fysiek bij Delta waar ik goed werd begeleid. Ik werd daar serieus genomen en gestimuleerd tot daginvulling. Bij vertrek was ik echter nog apathisch en depressief. Ik ben gaan googelen op actieve vitamine b12 zuigtabletten en ben die gaan slikken. Ook zocht ik op natuurlijke behandeling van depressie en zo kwam ik op rTMS en de praktijk van Bram Wernsen. Ik onderging 20 rTMS sessies. Na 10 behandelingen was het verschil al groot. Ik deed intussen vrijwilligerswerk en begon met cursussen en een opleiding. Ik had weer plezier in het leven en kon weer lachen en had ook weer gevoelens voor mijn familie. Ook mijn seksuele gevoelens waren terug. Ik doe intussen mijn huishouden en boodschappen weer. Ook ben ik weer op zoek naar werk, vriendschap en relatie. Ik sport weer. Bij Delta waren ze verbaasd over mijn herstel en geïnteresseerd in rTMS. Ook mijn familie was verrast en blij dat ik weer was zoals vroeger. Ik ben Bram en zijn rTMS-behandeling dankbaar dat ik mijn leven weer terug heb. Ik kan de behandeling dus aanbevelen voor mensen met een depressie.
____________________________________________________________________________

Vanaf 2010 kampte ik (vrouw 34 uit R) met depressieve gevoelens, waarvoor ik behandeld werd met een antidepressivum. In het begin van de behandeling had ik last van bijwerkingen van het medicijn, maar na een aantal weken verdwenen de meeste bijwerkingen. Mijn depressieve stemming verdween niet geheel met de medicatie en het ophogen van de dosering wilde ik liever niet i.v.m. nare bijwerkingen.
In december 2013 las ik een artikel in de krant over een relatief nieuwe therapie bij depressie (rTMS). Na het artikel gelezen te hebben en meer informatie op het internet te hebben gezocht, besloot ik de gok te wagen om de rTMS te ondergaan. In februari ben ik begonnen met de behandeling. In mijn geval heb ik 20 rTMS sessies gevolgd in combinatie met gesprekstherapie. Mijn depressieve klachten waren na 10 behandelingen al gehalveerd en na 20 behandelingen waren de klachten over.
Bram heeft mij begeleid gedurende de behandeling en ik heb hem ervaren als een deskundig psycholoog met veel ervaring op het gebied van rTMS. De combinatie van rTMS, gesprekstherapie en de prettige begeleiding van Bram hebben geresulteerd in een effectieve behandeling.

_______________________________________________________________________

Ik (vrouw 34 uit C) heb jaren last gehad van een angststoornis die verergerde na de geboorte van mijn kind. Met medicatie en therapie kon ik mijn klachten snel onder controle krijgen, maar ik bleef last houden. De angst matte me zo af dat ik met moeite twee dagen per week kon werken. En dat terwijl ik zoveel dromen had. Volgens de psychiater moest ik met mijn beperkingen leren leven, maar ik bleef op zoek. Ik las wetenschappelijke artikelen over rTMS en dit wilde ik gaan proberen. Ik vond het heel prettig dat mijn angststoornis nu eens als een ‘biologisch foutje’  werd behandeld, in plaats van iets wat ik door mijn gedrag volledig zou kunnen sturen. Uit het EEG dat ik voorafgaand aan de behandeling moest ondergaan, bleek dat de hersenactiviteit in bepaalde delen van mijn brein overeenkwam met de klachten. Na 10 behandelingen begon ik te merken dat ik rustiger werd. Minder nerveus en minder overprikkeld. Ook mensen in mijn omgeving viel dit op. Nu, na 20 behandelingen kan ik een bloeiende baan combineren met mijn gezinsleven en houd ik ook nog energie over voor mijn sociaal leven. Ik heb nu eenmaal de neiging om teveel hooi op mijn vork te nemen door mijn grote enthousiasme. En als ik dat doe heb ik nog wel eens last van angsten. Maar er past zoveel meer hooi op mijn vork dan voor de behandeling, dat ik daarover niet klaag. Ik ben blij dat ik voor de behandeling ben gegaan. Bij de gevestigde GGZ is nog weinig bekend over rTMS, dus zal een behandelaar je niet snel op het spoor van rTMS zetten. Ik zou zeggen: Wees zo eigenwijs om het toch te proberen, want het is heerlijk om van je klachten af te komen!

_______________________________________________________________________

Sandy (geen rTMS ervaring, enkel Cognitieve gedragstherapie)
“Ik heb vaker wat hulp nodig gehad maar ben nog nooit zo goed geholpen als door Bram. Ik voelde mij zeer snel op mijn gemak. Bij alles wat ik aankaartte speelde Bram er zeer deskundig op in. Ik vond de gesprekken zeer verhelderend en ik voelde me steeds beter. Het gaat nu al lange tijd goed maar denk nog regelmatig terug aan wat ik allemaal geleerd heb en hoe blij ik daar nog steeds mee ben! Mocht ik ooit hulp nodig hebben dan klop ik graag bij Bram aan”.

_______________________________________________________________________

Onderstaand verhaal is naar ons opgestuurd door een jonge vrouw die graag haar verhaal met de rest van de wereld wil delen. Zij heeft een behandeling bij Brainclinics Oosterhout (praktijk Timmers) ondergaan en wil haar ervaringen met rTMS graag delen.

September 2010, ik ben inmiddels ruim 3 jaar onderweg met een depressie. Tot dat moment van alles geprobeerd: medicatie, psychotherapie, groepstherapie, running therapie, een natuurgeneeswijzer geraadpleegd, een medium bezocht en zelfs een opname.
Niets hielp (echt).

Ik zat toen aan medicatie waarvan de psychiater vond ik dat dit misschien wel de rest van mijn leven moest slikken. Dit zou geen probleem zijn als ik me dan ook goed zou voelen. Geestelijk was mijn situatie redelijk stabiel, maar gelukkig was ik niet. Lichamelijk had ik enorm veel klachten van de medicatie. Waarvan de hoofdpijn, een hoge bloeddruk en vermoeidheid de grootste waren. Deze bijwerkingen van de medicijnen beperkte me enorm in mijn doen en laten. Volgens de psychiater moest ik dat maar accepteren ‘een suikerpatiënt moet ook altijd insuline spuiten’, was zijn van mening. Ik was toen 27 en voelde er niks voor om de rest van mijn leven niet normaal te kunnen functioneren. Daar vond ik mezelf veel te jong voor. Dus ik wilde heel graag van mijn medicatie af, want dit was toch de grootste boosdoener van alle kwaaltjes waar ik op dat moment last van had. Echter was mij erg veel angst aangepraat over wat er kan gebeuren als je gaat afbouwen en er niet aan toe bent. Met tot gevolg dat ik niet durfde. Ik was op een dood punt aanbeland.
Happy was ik niet, maar volgens mijn arts wel genezen van de depressie.

Toen zagen mijn ouders een reportage op EenVandaag over de rTMS techniek. Toen ik de aflevering zelf zag, werd ik heel erg emotioneel. Dit was precies wat ik zocht! Ik heb meteen contact gezocht bij het voor mij dichtstbijzijnde punt waar ze deze techniek ten uitvoer brengen. Dit was Brainclinics Oosterhout, een uur rijden vanaf mijn huis, maar dit vond ik het bij voorbaat al waard.

Door de reportage was ik niet de enige die heil zag in deze methode, maar ondanks deze drukte kon ik in oktober al voor de benodigde onderzoeken komen en eind november begon ik al met de eerste cyclus behandelingen. De eerste cyclus, omdat de bedoeling van de behandelingen voor mij was om af te gaan bouwen van mijn medicatie, maar met de medicatie die ik slikte kon het afbouwen niet tegelijkertijd met de rTMS behandelingen plaatsvinden. Ik zou dus eerst een cyclus doen om sterk te worden. Dan zelf gaan afbouwen en daarna nog een aantal behandelingen om de rTMS behandeling bij te stellen aan de situatie zonder medicatie.

Drie keer in de week naar Oosterhout op en neer. Een hele opgave, die veel energie kostte, maar ondanks dat voelde ik al na een behandeling of 4 dat dit het wel eens kon gaan worden. De dag erna tussen 2 behandelingen in voelde ik me fit en vrolijk. Dit gevoel kende ik niet meer. Altijd had ik me afgevraagd of ik het verschil zou merken als ik me weer eens ‘normaal’ zou voelen. Die dag kreeg ik het antwoord. Ik kon gewoon doen wat ik wilde zonder moe te worden. Ik had het naar mijn zin, stond zingend te koken op een tijdstip dat ik anders altijd niet van de bank af te slaan was. Ook voor mijn omgeving was het een wereld van verschil.
Maar de twijfel was ook nog aanwezig, want stel dat dit eenmalig was of een psychologisch effect? Na alle teleurstellingen van de eerdere jaren durfde ik niet meer te hopen.

Na 10 behandelingen gaf mijn psycholoog aan dat het wel erg goed met mij ging. En ook ikzelf merkte naarmate de behandelingen vorderde dat ik steeds vaker vrolijke momenten had. Het was vooraf de bedoeling geweest om 20 behandelingen te doen de eerste cyclus, maar dit bleek eigenlijk niet nodig. Tot de kerst zou het 15 behandelingen worden en we spraken af het hierbij te laten. Dit overleg gaf zoveel vertrouwen. Zij geloofde er helemaal in en ik ook in mezelf!
Na de laatste behandeling ging ik daar weg met een euforisch gevoel. Ik voelde me lekker, zeker en kon de hele wereld aan. Kom maar op met die periode van afbouwen. Ik wilde vanaf het nieuwe jaar gaan starten met afbouwen, maar ik kon niet meer wachten en begon meteen! Hierbij kreeg ik nog wat voor mijn kiezen, want mijn psychiater zag het niet zitten en weigerde me te helpen met het opstellen van een afbouwschema. Iets waar natuurlijk weinig vertrouwen uit spreekt, maar zelfs dat kon me niet deren. Ik besloot mijn huisarts om advies te vragen. Hij was al die jaren nauw betrokken met alles rondom mijn depressie en zag wél in dat ik er klaar voor was. Hij gaf meteen aan dat hij me niet zou laten vallen en samen met hem ben ik begonnen met het moeilijkste deel van dit traject.

Drie maanden lang ben ik bezig geweest om af te bouwen. Alles extra voorzichtig want het moest niet mis gaan. Ik had om de paar weken een afspraak met mijn huisarts om te bespreken hoe het ging en de volgende stap te bepalen. Omdat ik een vrij hoge dosis slikte, moesten er een hoop stapjes genomen worden om uiteindelijk op nul te komen.
Ik was gewaarschuwd dat er moeilijke periodes bij zouden zitten, maar die bleven vrij lang uit. Tot in de laatste weken de twijfel ineens toesloeg en als je die als piekeraar eenmaal hebt toegelaten, blijft hij zeuren. Ik zocht contact met Brainclinics om dit met mijn psycholoog te bespreken, want ook al was ik daar nu niet onder behandeling ik kon er altijd terecht. We belden dezelfde middag en maakte ook meteen een afspraak dat ik de week erna meteen komen. Niet voor een rTMS behandeling, maar om even te praten en de twijfels te bespreken. Na deze afspraak zag ik het weer helemaal zitten. Door de intensieve therapie die je tijdens de rTMS bezoeken hebt (3 keer in de week), wist zij meteen de juiste snaar te raken om mij weer vertrouwen terug te geven in waar ik mee bezig was en wat zo goed ging.

Het laatste stukje afbouwen verliep voorspoedig. Het moment van het nemen van de laatste pil zal ik nooit vergeten. Na 3 weken helemaal zonder medicatie kon ik weer terugkomen in Oosterhout. We zouden nog een serie behandelingen doen om bij te stellen op de situatie zonder medicatie. Deze behandelingen gaven me nog net die extra zekerheid om het verder alleen te kunnen.

Voor mij was de rTMS behandeling precies wat ik zocht. Een intensieve therapie waarbij je serieus genomen wordt in wie je bent en waar door middel van vragenlijsten wordt gemeten welk verschil er is bewerkstelligd.
Volgens mij is de combinatie van de hersenstimulatie en de cognitieve therapie een heel mooie. Qua therapie had ik al wat ervaring en het verschil voor mij was dat je nu een korte periode zo intensief begeleid wordt dat je veel sneller bewust wordt van jezelf. Omdat je 3 keer in de week de rTMS nodig hebt, heb je ook 3 keer in de week gesprekken. Elk obstakel waar je in je dagelijkse leven tegenaan loopt, kan je meteen onder de loep nemen, waardoor je inziet hoe je patronen zijn van handelen. Kwam ik voor Brainclinics eens in de 2 weken bij een therapeute, dan was de situatie al vergeten of veranderd en daardoor lukte het ze niet om tot de kern te komen. De gesprekken bij Brainclinics in combinatie met de hersenstimulatie, waarvan je vooral merkt dat je energiepeil stijgt en je stemmingen veranderen, zorgt ervoor dat je je direct beter voelt, maar ook dat je dingen leert waardoor je in de toekomst jezelf beter kan redden.

Het is nu augustus. Nog geen jaar geleden kreeg ik kennis van de rTMS techiek. In dit jaar is er voor mij zoveel veranderd, waarbij het belangrijkste is dat ik zonder medicatie kan leven.
Iets wat een jaar geleden als onmogelijk leek. Ook kan ik weer volop sporten wat in combinatie met de medicatie niet meer lukte. Mijn rTMS ervaring is dus enkel positief, dit komt door het effect wat het heeft bereikt, maar zeker ook door de goede ondersteuning die ik gekregen heb door Brainclinics in dit hele proces!

Medicatie is de makkelijkste weg, maar misschien niet voor iedereen de juiste.