Dysthyme stoornis behandeling zonder medicatie, met rTMS (magnetische hersenstimulatie)

Heeft u een dysthyme stoornis of kent u iemand die dit heeft? Psychologenpraktijk Wernsen in Rotterdam kan u hiervan afhelpen, het biedt u rTMS, een alternatief voor het gebruik van medicatie.

Voordelen van rTMS:

  • Nauwelijks bijwerkingen (in enkele gevallen lichte spanningshoofdpijn)
  • Snel effect merkbaar (binnen 10 sessies / 3 weken)
  • Bij 78% van de cliënten met een depressie slaat de behandeling aan
  • Er is sprake van een afname van de klachten van gemiddeld 75% bij degene die reageert op rTMS
  • Er is een langdurig effect nadat de behandeling is afgelopen 

In sommige gevallen is er na 6 of 12 maanden een aantal opfrissessies nodig om de antidepressieve werking van rTMS te behouden.

Als u meer wilt weten over rTMS en of u in aanmerking komt voor een behandeling voor uw dysthyme stoornis, bel dan voor een afspraak naar 010-2067500 of mail naar Psychologenpraktijk Wernsen.

 • U kunt hier lezen wat het College van Zorgverzekeringen (Zorginstituut Nederland) zegt over rTMS.
 • Hier leest u een wetenschappelijk artikel over repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie als behandelvorm voor depressie.

 

Behandeling dysthyme stoornis zonder medicatie

Mensen met een dysthyme depressie, waren tot nu toe aangewezen op medicatie met of zonder gesprekstherapie, om beter te worden. Sinds kort hoeft dat echter niet meer, dankzij een wetenschappelijk bewezen behandeling met repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS), ook wel magnetische hersenstimulatie genoemd. Wanneer u gebruik maakt van antidepressiva is het een mogelijkheid om met rTMS uw medicatiegebruik af te bouwen. Dit gebeurt in overleg met uw behandelend arts. In het begin van de behandeling zal rTMS ingezet worden naast medicatie.

 

Geen bijwerkingen en vaak een blijvend effect

Psychologenpraktijk Wernsen in Rotterdam is een van de weinige praktijken in Nederland en in de wereld die mensen met een dysthyme stoornis of een depressie behandelt met magnetische hersenstimulatie. De behandeling heeft nauwelijks bijwerkingen (hooguit tijdelijke spanningshoofdpijn) en het effect is in veel gevallen blijvend. Na een behandeling in combinatie met cognitieve gedragstherapie (gesprekstherapie) is 78% van de cliënten ‘in remissie’, ze geven aan dat hun klachten voor gemiddeld 75% zijn afgenomen.

 

Magnetische hersenstimulatie of medicatie?

Wanneer u ervaart dat medicatie u niet verder helpt, of wanneer u te veel last heeft van bijwerkingen? Of wanneer u de voorkeur geeft aan een behandeling van uw dysthyme stoornis zonder medicatie, dan is magnetische hersenstimulatie misschien iets voor u. Het verschil tussen magnetische hersenstimulatie en medicatie is dat hersenstimulatie uw dysthyme stoornis heel gericht in uw brein behandelt. Daardoor zijn er nauwelijks bijwerkingen. Medicatie komt ook in uw brein, via uw bloedbanen. Omdat uw bloed echter door uw hele lichaam stroomt, zijn er bijwerkingen mogelijk in anderen delen van uw lichaam.

 

Wilt u meer weten over een behandeling met magnetische hersenstimulatie?

Als u meer wilt weten over magnetische hersenstimulatie (rTMS) en of u in aanmerking komt voor een behandeling voor een dysthyme stoornis, bel dan voor een afspraak naar 010-2067500 of mail naar Psychologenpraktijk Wernsen.

————Bel 010-2067500dysthyme stoornis behandeling met rTMS "dysthyme stoornis"

————————–of

mail naar info@rtms-nederland.nl

 

Wat is een dysthyme stoornis?

Wanneer er sprake is van een chronisch sombere depressieve stemming voor de duur van tenminste twee jaar, dan is er sprake van een dysthyme stoornis. De dysthyme stoornis is minder heftig dan een ‘gewone’depressie. Er zijn minder symptomen dan bij een depressie en de symptomen zijn ook minder heftig aanwezig. Het verschil met de ‘gewone’ depressie is dat de klachten voor langere tijd aanhouden. De perioden dat het wat beter gaat, zijn meestal slechts van korte duur. Mensen met een dysthyme stoornis ervaren een chronisch gebrek aan plezier in hun leven. Dit lijdt vaak tot beperkingen in het functioneren op privégebied en op het werk.

 

Symptomen van een dysthyme stoornis

Het belangrijkste kenmerk van een dysthyme stoornis is dat er sprake is van een depressieve stemming gedurende het grootste gedeelte van de dag. De sombere, depressieve stemming moet voor tenminste twee jaar aanwezig zijn. Naast de sombere stemming is er tevens sprake van een verlies van interesse, belangstelling voor dingen en het hebben van plezier.
Overige klachten zijn:

   • Moeite hebben met concentreren
   • Minder zelfrespect hebben
   • Last hebben van schuldgevoelens
   • Zich hulpeloos voelen
   • Een verstoord slaappatroon hebben
   • Last hebben van slapeloosheid of juist teveel slapen.
   • Zowel last hebben van geestelijke als fysieke vermoeidheid
   • Verandering in eetlust met daarbij duidelijke toename of afname in gewicht
   • Verandering in activiteitenniveau, gejaagd en rusteloos voelen of langzaam en vertraagd bewegen
   • Duidelijke afname in belangstelling voor plezierige activiteiten
   • Zich angstig, somber en bedroefd voelen of juist geen emotie meer kunnen voelen.
   • Het hebben van zelfmoordgedachten

De klachten die bij een dysthyme stoornis horen zijn vaak lichter dan die van een ‘gewone’ depressie. Een dysthyme stoornis wordt echter als zwaarder ervaren omdat de klachten vaak langer aanhouden. Mensen met een dysthyme stoornis voelen zich vaak eenzaam en ongelukkig. Dit zorgt ervoor dat ze minder goed kunnen functioneren op het werk en privé.