Last van een winterdepressie? Behandeling zonder medicatie, met rTMS (magnetische hersenstimulatie)

Vraagt u zich af wat te doen tegen winterdepressie? Psychologenpraktijk Wernsen in Rotterdam kan u ervan afhelpen, het biedt u rTMS, een alternatief voor het gebruik van antidepressiva.

Voordelen van rTMS:

  • Nauwelijks bijwerkingen (in enkele gevallen lichte spanningshoofdpijn)
  • Snel effect merkbaar (binnen 10 sessies / 3 weken)
  • Bij 78% van de cliënten met een depressie of dwangstoornis slaat de behandeling aan
  • Er is sprake van een afname van de klachten van gemiddeld 75% bij degene die reageert op rTMS
  • Er is een langdurig effect nadat de behandeling is afgelopen 

In sommige gevallen is er na 6 of 12 maanden een aantal opfrissessies nodig om de antidepressieve werking van rTMS te behouden.

Als u meer wilt weten over rTMS en of u in aanmerking komt voor een behandeling voor uw klachten, bel dan voor een afspraak naar 06-28853668 of mail naar Psychologenpraktijk Wernsen.

 • U kunt hier lezen wat het College van Zorgverzekeringen (Zorginstituut Nederland) zegt over rTMS.
 • Hier leest u een wetenschappelijk artikel over repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie als behandelvorm voor depressie.

 

Behandeling van een winterdepressie zonder medicatie

Mensen die last hebben van een winterdepressie, waar lichttherapie niet voldoende helpt, waren tot nu toe aangewezen op medicatie met of zonder gesprekstherapie, om van hun winterdepressie af te komen. Sinds kort is dat echter niet meer nodig, dankzij een wetenschappelijk bewezen behandeling met repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS), ook wel magnetische hersenstimulatie genoemd. (Lees hier wat een winterdepressie behandeling inhoudt). Wanneer u gebruik maakt van antidepressiva is er de mogelijkheid om naast een rTMS-behandeling uw medicatiegebruik af te bouwen. Dit zal in overleg met uw behandelend arts gebeuren. In het begin van de behandeling zal rTMS ingezet worden naast medicatie, na tien sessies kan er gekozen worden voor het afbouwen van de medicatie. 

 

Geen bijwerkingen en veelal een blijvend effect

Psychologenpraktijk Wernsen in Rotterdam is een van de weinige praktijken die mensen met een winterdepressie behandelt met magnetische hersenstimulatie. De behandeling heeft bijna geen bijwerkingen (hooguit tijdelijke spanningshoofdpijn) en het effect is in veel gevallen blijvend. Na een behandeling in combinatie met gesprekstherapie is 78% van de cliënten ‘in remissie’, ze geven aan dat hun klachten voor gemiddeld 75% zijn afgenomen.

 

Magnetische hersenstimulatie of medicatie?

Wanneer u ervaart dat lichttherapie, gesprekken en antidepressiva u niet verder helpen, wanneer u te veel last heeft van bijwerkingen, of wanneer u de voorkeur geeft aan een behandeling van uw winterdepressie zonder medicatie, dan is magnetische hersenstimulatie misschien iets voor u. Het verschil tussen magnetische hersenstimulatie en medicatie is dat hersenstimulatie uw winterdepressie heel gericht in uw brein behandelt. Daardoor zijn er nauwelijks bijwerkingen. Medicatie komt via uw bloedbanen ook in uw brein. Omdat uw bloed echter door uw hele lichaam stroomt, zijn er bijwerkingen mogelijk in anderen delen van uw lichaam.

 

Wilt u meer weten over een behandeling met magnetische hersenstimulatie?

Als u meer wilt weten over magnetische hersenstimulatie (rTMS) en of u in aanmerking komt voor het behandelen van uw winterdepressie, bel dan voor een afspraak naar 06-28853668 of mail naar Psychologenpraktijk Wernsen.

————Bel 010-2067500winterdepressie met rTMS "winterblues"

————————–of

mail naar info@rtms-nederland.nl