Wat is magnetische hersenstimulatie?

Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS) behandelt mensen met een depressie of dwangstoornis (obsessief compulsieve stoornis). Een behandeling zorgt ervoor dat de communicatie tussen verschillende hersengebieden verbetert. Hierdoor nemen de depressieve of dwangklachten af. Voor een zo goed mogelijk resultaat, raden wij altijd aan om de behandeling te combineren met gesprekken met een psycholoog.

 

Hersenstimulatie én gesprekstherapie tegen depressie of dwangstoornis

Een depressie komt door een combinatie van biologische (genetische aanleg), psychologische en sociale factoren. Een huisarts of psychiater behandelt de biologische factoren (met medicatie) en een psycholoog alleen de sociale en psychologische factoren (met gesprekken en opdrachten). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat de slagingskans van een behandeling groter is wanneer de magnetische hersenstimulatie naast gesprekken (cognitieve gedragstherapie) met een psycholoog plaatsvindt. Bij Psychologenpraktijk Wernsen bestaat hiervoor de mogelijkheid. De gesprekken kunnen ook bij uw eigen psycholoog plaatsvinden. Wij adviseren u hierin graag en kunnen u doorverwijzen naar een psycholoog bij u in de buurt.

 

Hoe werkt magnetische hersenstimulatie?

Als u een behandeling krijgt met magnetische hersenstimulatie, krijgt u een spoel op uw hoofd. In de spoel wordt een magnetisch veld omgezet in een magnetische puls. De pulsen kunnen de activiteit in het brein stimuleren of juist dempen. Dit zorgt voor betere communicatie in de hersengebieden waardoor depressieve klachten of dwangklachten afnemen. Lees hier verder over hoe een behandeling precies in zijn werk gaat.
 

hersenstimulatie

 

Hersenstimulatie en onderzoek

De hersenstimulatietechniek is in 1985 bedacht door Anthony Barker. Sindsdien zijn de mogelijkheden van hersenstimulatie uitgebreid onderzocht. Behalve voor de behandeling van depressie, angst- en dwangklachten, wordt magnetische hersenstimulatie ook gebruikt als onderzoekstechniek. Onderzoekers gebruiken hersenstimulatie bijvoorbeeld om de functionaliteit van verschillende netwerken in de hersenen te onderzoeken.

 

Wilt u meer weten over hoe magnetische hersenstimulatie precies werkt?

Als u meer wilt weten over hoe een behandeling met magnetische hersenstimulatie werkt bij depressie of dwang, bel dan naar 06-28853668 of mail naar Psychologenpraktijk Wernsen.

————Bel 010-2067500behandeling met rTMS bij dwangstoornis (ocd en depresssie). Hoe ziet een behandeling met rTMS eruit?
————————–of
mail naar info@rtms-nederland.nl