Dwanggedachten en dwanghandelingen: een dwangstoornis

Iemand die bovenmatig last heeft van dwanggedachten (obsessies) of dwanghandelingen (compulsies) heeft een obsessief compulsieve stoornis. Het is eigenlijk een soort angststoornis. Magnetische hersenstimulatie (rTMS) kan deze angststoornis helpen oplossen. Maar wat is een obsessief compulsieve stoornis?

 

Beheerst door gedachten

Een dwangstoornis (obsessief compulsieve stoornis) is een uit de hand gelopen manier om met angstige gedachten om te gaan. Iemand met een dwangstoornis heeft het gevoel dat hij door zijn handelingen en gedachten wordt beheerst. Maar het gedrag is aangeleerd en kan dus ook worden afgeleerd.

 

Wat zijn dwanggedachten?

Dwanggedachten zijn gedachten, beelden of opwellingen die vaak voorkomen en zich opdringen. Deze gedachten zijn erg hardnekkig en veroorzaken angst. De dwanggedachten gaan veel verder dan je zorgen maken over dagelijkse zaken. Ze gaan vaak over ziektes, vuil, god, seks, de eigen agressie en over het maken van fouten met vreselijke afloop.

 

Angstwekkende gedachten

Mensen met een dwangstoornis vinden de gedachten zelf zinloos. Ze weten bovendien dat de gedachten niet van buitenaf komen, maar dat ze deze zelf bedenken. Maar de dwanggedachten wekken wel angst op. Om deze angst kwijt te raken gaat men handelingen verrichten. Deze handelingen zorgen ervoor dat de angst, helaas vaak tijdelijk, afneemt. Veel voorkomende dwanggedachten gaan over iemand anders letsel toebrengen (neersteken, laten verdrinken), gewelddadige gedachten, godslasterlijke gedachten en twijfelen (bijvoorbeeld of je geen verkeerde dingen hebt gezegd).

 

Welke dwanghandelingen zijn er?

De twee dwanghandelingen die het meest voorkomen zijn controleren (controledwang) en schoonmaken (smetvrees). Maar ook in het hoofd kunnen dwanghandelingen voorkomen zoals dingen moeten tellen of telkens opnieuw weer bidden. Ook dingen aan moeten raken, symmetrisch neerzetten, verzamelen of herhalen, zijn dwanghandelingen.

 

Gebeurtenissen voorkomen

Door de dwanghandeling uit te voeren, denken mensen met een dwangstoornis dat de zaken waar ze bang voor zijn, niet zullen gebeuren. Wanneer iemand bang is om anderen of zichzelf te besmetten, zal diegene vaak handen, armen, kleren, of het hele huis op een bepaalde manier wassen/schoonmaken. Mensen die bang zijn voor rampen zullen vaak het licht, de kranen, stopcontacten, gaskranen en cheques blijven controleren.

 

Wilt u meer weten over een dwangstoornis?

Als u meer wilt weten over een dwangstoornis (obsessief compulsieve stoornis / ocs) en of een behandeling met magnetische hersenstimulatie (rTMS) bij een dwangstoornis iets voor u kan betekenen, bel dan voor een afspraak naar 010-2067500 of mail naar Psychologenpraktijk Wernsen.

————Bel 010-2067500
————————–of
mail naar info@rtms-nederland.nl