Vormen van depressie

Een depressie heeft verschillende vormen. Op deze pagina kunt u lezen over de verschillende typen depressies, hoe vaak het voorkomt en hoe u een bepaald type depressie kunt herkennen.

 

Unipolaire depressieve stoornis (‘normale’ depressie)

Wanneer iemand een teleurstelling of een verlies meemaakt, is een sombere of depressieve stemming een normale reactie die weer overgaat. Bij een depressie houdt de sombere stemming echter voor langere tijd aan. Ook is de sombere stemming dagelijks voor het grootste gedeelte van de dag aanwezig. De unipolaire depressie gaat, zoals deze “normale” depressie ook wel genoemd wordt, naast de sombere stemming ook vaak gepaard met sociale problemen en een slechtere lichamelijke gezondheid. Zelfmoord kan het uiteindelijke gevolg zijn van een aanhoudende depressie.

De aandoening komt in alle levensfasen voor, maar vaker bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland hebben jaarlijks zo’n 800.000 mensen last van de unipolaire depressie. Wanneer de depressie over is, dan komt bij de helft van de mensen de depressie weer terug. De kans bestaat dan dat de depressie chronisch wordt.

 

Bipolaire stoornis (Manische depressie)

Wanneer iemand voor langere tijd heel erg uitgelaten en energiek (manisch) is, gevolgd door een heel sombere stemming waar men zich niet overheen kan zetten (depressief), dan is er sprake van een bipolaire stoornis. Een andere benaming hiervoor is ook wel een manisch-depressieve stoornis. Belangrijk om te weten is dat iedereen wel eens een slechte of juist heel goede dag heeft. Bij mensen met een bipolaire stoornis zijn de pieken echter heel hoog en de dalen heel diep. Kenmerken van deze pieken (hypomanie genoemd) zijn dat iemand heel druk, uitgelaten en actief is. Iemand heeft weinig slaap nodig en denkt dat hij heel de wereld aankan. De manische periode kan opgevolgd worden door een periode van ernstige depressie.

Zowel de manische als depressieve stemming kunnen geleidelijk ontstaan. Het kan ook voorkomen dat zowel de manische als depressieve stemming binnen één dag optreden. De stoornis komt in tegenstelling tot een ‘normale’ depressie even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De stoornis komt ongeveer bij 2% van de bevolking voor en uit zich meestal in de vroege volwassenheid, zo rond het twintigste levensjaar. Voor meer informatie kunt u terecht op de site van het kenniscentrum bipolaire stoornissen.

 

Dysthyme stoornis

De dysthyme stoornis is hardnekkiger en chronischer dan een ‘normale’ depressie. Gedurende tenminste twee jaar moet er sprake zijn van een depressieve stemming met daarnaast twee of meer depressieve symptomen. Er is bij een dysthyme stoornis vaak sprake van boosheid, verongelijktheid en gedragsproblemen in vergelijking met een depressie. Mensen met een dysthyme stoornis hebben weinig plezier in het leven; ze voelen zich vaak ongelukkig en eenzaam. In tegenstelling tot een depressie blijft het dagelijks functioneren nog mogelijk, maar het wordt wel beperkt door de stoornis. Omdat een dysthyme stoornis vaak hardnekkig en langdurig is, wordt het als zwaarder ervaren dan een depressie. Een dysthyme stoornis is goed te behandelen met rTMS.

 

Seizoensgebonden depressie

De winterdepressie is de meest bekende seizoensgebonden depressie. Andere vormen zijn de herfstdepressie, winterblues (milde winterdepressie) en voorjaarsmoeheid. De depressieve klachten beginnen in het najaar en in de winter en verdwijnen meestal weer in het voorjaar en zomer. Iemand heeft een winterdepressie wanneer de symptomen minstens twee jaar achter elkaar terugkeren en wanneer het aantal seizoensgebonden depressieve episodes duidelijk vaker zijn voorgekomen dan niet-seizoensgebonden depressieve episodes. Het verband tussen de tijd van het begin van de depressieve episode en de bepaalde periode van het jaar (herfst of winter) moet aanwezig zijn. De depressie moet ook volledig verdwijnen in de lente.

Mensen met een winterdepressie hebben over het algemeen veel behoefte aan slaap. Ze slapen tijdens de wintermaanden vaak uren meer dan in de zomermaanden zonder dat ze uitgerust wakker worden. Ook verplaatst het dag-nachtritme zich. Steeds later op de dag voelt iemand zich wakker. Verder komt het vaak voor dat er een grote behoefte is aan calorierijk eten, wat leidt tot een forse gewichtstoename. Deze gewichtstoename verdwijnt vervolgens weer in het voorjaar of zomer. Prikkelbaarheid een verminderde concentratie en vrijwel nergens meer van kunnen genieten zijn ook symptomen die bij een winterdepressie horen. De ernst kan ook bij de winterdepressie variëren van mild tot zeer ernstig, waarbij ook het actief denken aan of het overwegen van suïcide voorkomt.

Vrouwen (tussen de 13 en 55 jaar)  lijden 3 a 4 keer zoveel aan een winterdepressie dan mannen. In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen jaarlijks last van een seizoensgebonden depressie. Een groot deel van deze mensen reageert positief op lichttherapie. Voor meer informatie over lichttherapie kunt u terecht op de site van PsyQ. Wanneer lichttherapie niet helpt, is magnetische hersenstimulatie (rTMS) een heel goed alternatief.

 

Postpartum depressie (Postnatale depressie)

Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis. Een vrouw maakt na de bevalling veel verandering door. Zowel lichamelijk, hormonaal, sociaal en emotioneel. Van het een op andere moment krijgt de vrouw veel verantwoordelijkheid en zorg. Zo’n 50 tot 80% van de jonge moeders is na de bevalling snel prikkelbaar en geïrriteerd, heeft last van spontane huilbuien, is somber, heeft weinig energie en krijgt te maken met slaapproblemen. Gelukkig gaat het bij de meesten na een paar dagen weer weg. Bij zo’n 10% van de jonge moeders gaat het depressieve gevoel niet snel weg, zij voelen zich maanden lang somber. Er is dan sprake van een postpartum depressie (posnatale depressie).

Het kan ook voorkomen dat de klachten na enkele weken beginnen, wanneer de moeder stopt met het geven van borstvoeding of wanneer ze weer gaat werken. Vrouwen met een postpartum depressie hebben het gevoel dat ze tekort schieten in hun nieuwe rol als moeder. Ze voelen zich schuldig omdat ze de nieuw ontstane situatie niet aankunnen.

Moeders waarvoor het volgende geldt, hebben een grotere kans op het krijgen van een postpartum depressie.

  • Er komt depressie voor in de familie
  • Zij hebben eerder een psychische ziekte gehad
  • Zij hebben een moeder die een postpartum depressie heeft gehad
  • Zij zijn gevoelig voor hormonale schommelingen
  • Zij hebben moeite om met gevoelens om te gaan
  • Zij willen alles perfect doen
  • Zij zullen zichzelf vaak opofferen
  • Zij willen graag aardig gevonden worden
  • Zij zorgen goed voor anderen, maar niet voor zichzelf
  • Zij hebben een slechte relatie met ouders of partner

Ook een postnatale depressie is goed te behandelen met magnetische hersenstimulatie. 

Behalve de vormen van depressie die u heeft gevonden op deze pagina, bestaan er nog een aantal andere vormen. Op de site van indepressie kunt u meer lezen.

 

Wilt u meer weten over welke vormen van depressie er zijn?

Als u meer wilt weten over verschillende vormen van depressie en welke vormen goed zijn te behandelen met magnetische hersenstimulatie (rTMS), bel dan voor een afspraak naar 010-2067500 of mail naar Psychologenpraktijk Wernsen.

————Bel 010-2067500
————————–of
mail naar info@rtms-nederland.nl